BLOG in najnovejše novičke

Vnetje ušes

Vnetje ušes

Vnetje ušesa je vnetna bolezen srednjega ušesa, ki jo povzročajo mikroorganizmi. Navadno je akutno, gnojno ali serozno, z bolečino, lahko z vročino in vnetjem zgornje dihalne poti.
Srednje uho leži za bobničem in je v normalnih razmerah, ko smo zdravi, napolnjeno z zrakom. Ob okužbi se mikroorganizmi začnejo razmnoževati in votlinica za bobničem se napolni s tekočino ali gnojem, ki prične potiskati na bobnič. Zato se pri vnetju ušes pogosto pojavi bolečina. Mikroorganizmi običajno pridejo v srednje uho iz žrela in nosau skozi ušesno trobljo, ki povezuje žrelo in nos z ušesom. Vnetje srednjega ušesa se pri dojenčkih in otrocih pojavlja pogosteje kot odrasli, saj je njihova ušesna troblja kratka. Nekateri otroci so manj odporni za okužbe in se jim vnetje ponavlja. Bakterijsko vnetje srednjega ušesa se lahko zdravi z ustreznim antibiotikom, ki ga predpiše zdravnik.

Vnetje srednjega ušesa je ena najpogostejših bolezni v otroški dobi, pojavi pa se lahko tudi pri odraslih. Akutno vnetje srednjega ušesa je pri dojenčkih in majhnih otrocih najpogostejši vzrok za obisk pri zdravniku. 80 % otrok v otroški dobi preboli vsaj enkrat akutno vnetje srednjega ušesa in 40 % otrok preboli akutno vnetje srednjega ušesa v prvih treh letih življenja najmanj trikrat.

Vnetje srednjega ušesa se pri otrocih pogosto prenese po ušesni troblji z okužene žrelnice. Pri otrocih je vnetje srednjega ušesa pogosto prav zaradi bližine žrelnice. Okužbe povzročajo razni virusi ali bakterije, lahko pa nastopijo tudi mešane okužbe.[3] Pri dojenčkih in manjših otrocih je daleč najpogostejše vnetje zaradi bakterije Streptococcus pneumoniae, sledita okužba z bakterijama Haemophilus influenzae in Pseudomonas aeruginosa, medtem ko pri starejših adolescentih in odraslih prevladuje okužba z bakterijskim patogenom Haemophilus influenzae. Med virusnimi okužbami so najpogostejši povzročitelji respiratorni sincicijski virus (RSV) in virusi, ki povzročajo običajna prehladna obolenja. Predvsem bakterija H. influenzae lahko povzroči obširno okužbo, ki lahko vodi v bakterijski meningitis ali bakterijsko pljučnico.