BLOG in najnovejše novičke

Sinusitis | Sinus Infection Symptoms

Sinusitis je vnetje sluznice z zrakom napolnjenih obnosnih votlin v obraznih kosteh. Običajno nastane s širjenjem vnetja iz nosne votline. Najpogostejša so prehladna vnetja in vnetja sinusov zaradi alergije oziroma preobčutljivostne reakcije, najredkejša pa so gnojna vnetja sinusov.
Obnosne votline se skupaj z nosno sluznico odzovejo na skorajda vsak prehlad. Sinusitis spremljajo zamašen nos, izcedek iz nosu, občutek napetosti v glavi, bolečine in slabši voh, saj se takrat ustje sinusa/sinusov zaprejo, tako da tuje snovi ne morejo iz njih. Prehlad lahko spremljata tudi povišana telesna temperatura in slabo počutje.

Bolečino zaradi vnetja obnosnih votlin lahko občutimo po vsej glavi, utegne pa biti tudi lokalizirana, kar kaže na vnetje posameznega sinusa. Te težave se pogosto stopnjujejo pri predklonu ali napenjanju. Vnetje obnosnih votlin, ki je posledica okužbe z virusi, mine hkrati s prehladom in navadno traja sedem dni. Včasih lahko prehlad mine, bolečina pa ostane. Če bolečina ostane, tudi ko je prehlad že mimo, je to posledica dodatne bakterijske okužbe.

Zdravljenje je usmerjeno v omilitev vnetnih znakov, zlasti nabreklosti sluznice, ki povzroča glavobol, znižanje telesne temperature, zmanjšanje izcejanja iz nosu ter izboljšanje prevodnosti nosu. Zdravnik lahko predpiše sredstvo za zbijanje vročine, antikoagulantno sredstvo in/ali antihistaminike, ki delujejo protivnetno ter preprečijo otekanje sluznice in izcejanje. V pomoč so tudi inhalatorji z eteričnimi olji, ki omilijo vnetne znake. Zdravljenje prehlada navadno traja en teden, trdovratnejše vnetje lahko traja tudi štirinajst ali več.

Alergije in preobčutljivostne reakcije

Sluznica v nosu se pogosto zadebeli zaradi preobčutljivosti na temperaturne razlike, prepih, vlago ali smog ter izpostavljenosti prašnim delcem ali topilom na delovnem mestu. Simptomi so podobni običajnemu vnetju sinusov. Kadar gre za alergijo, zdravnik predpiše antihistaminike in kortikosteroidna pršila za nos.

Gnojna vnetja obnosnih votlin največkrat nastanejo zaradi prisotnosti bakterij; ker odprtina sinusa ni prehodna, izcedek ostaja v sinusu. To je akutno gnojno vnetje, ki je navadno zaplet prehladnega obolenja, lahko pa nastane kot samostojno vnetje. Za gnojna vnetja sta na voljo antibiotična terapija in kirurško zdravljenje (izsesavanje gnoja oziroma punkcija obnosne votline), če vnetje spremlja povišana telesna temperatura, pa tudi terapija s protivročinskimi zdravili. Pri gnojnih vnetjih lahko specialist otorinolaringolog izsesa gnoj iz obnosne votline (predvsem iz čeljustne). Če je antibiotik primeren, bodo bakterije premagane v tednu dni. Pozneje traja še dober teden, preden se zaradi vnetja zadebeljena sluznica stanjša in povrne v normalno stanje.

Kako prepoznamo sinusitis?

Sluznica je rdeča in otekla, nos je sprva poln bistre sluzi, ki sčasoma postane rumena, pozneje zelena, nato se zgosti in polagoma izgine. Izcedek je lahko tudi gnojen, spremlja pa ga neprijeten vonj iz nosa. Vnetje spremljajo občutek polnosti v obrazu, pritisk za očmi in zamašen nos, včasih tudi vročina in zobobol. Diagnozo potrdi rentgenski posnetek, ki pokaže osenčen sinus.