BLOG in najnovejše novičke

Simptomi Rinitis, Diagnosticiranje, Zdravljenje

Rinitis ali nahod je vnetje nosne sluznice

Rinitis ali nahod je vnetje nosne sluznice. Nosna sluznica nabrekne in poveča se nastanek sluzi (smrkljev). Povzročajo ga bakterijska ali virusna okužba ali alergija. Najpogosteje spremlja prehlad.

Vrste

  • Akutni nahod je akutno vnetje nosne sluznice, ki ga običajno povzročajo virusi, zlasti iz rodu rinovirusov in iz družine adenovirusov. Glavna simptoma sta izcedek iz nosu in zamašenost nosu zaradi otekle sluznice. Skupno poznamo več kot 200 vrst virusov, ki povzročajo prehlad in s tem akutni nahod. Zato je nemogoče razviti cepivo, ki bi preprečevalo akutni nahod.
    Simptomi, ki spremljajo akutni nahod, so srbenje nosu, povečano nastajanje nosnega izcedka ter nabreklost nosne sluznice, kar otežuje dihanje.
  • Alergijski nahod
    Alergijski nahod je posledica preobčutljivostnega odziva organizma na določene alergene. Vnetje povzročijo protitelesa IgE. Poseben primer alergijskega nahoda je seneni nahod, kjer je bolnik preobčutljiv na cvetni prah.
  • Atrofični nahod
    Atrofični nahod je kronična oblika nahoda, ki povzroči atrofijo nosne sluznice (nosna sluznica se stanjša). Spremlja ga običajno smrdeč izcedek.

Ob nahodu torej zaradi različnih vzrokov pride do vzdraženosti nosne sluznice. Nosna sluznica zaradi tega nabrekne, kar kmalu zaznamo kot zamašen nos. Prizadeta sluznica prav tako poveča izločanje nosnega izcedka. Odziv organizma na takšno draženje nosne sluznice je tudi kihanje. Kihanje se običajno pojavi kot prvi znak, na osnovi katerega lahko posumimo, da se v telesu nekaj dogaja.

Zelo pomembno je pitje zadosti vode (zlasti, če obolenje spremlja vročina), da med drugim telesu olajšamo razstrupljanje, pa tudi, da omogočimo nosni sluznici primerno vlažnost. Le primerno vlažna, hidrirana nosna sluznica, in ne zasušena, polna goste sluzi,… se lahko nemoteno vlaži in obnavlja. Ker so nosni izločki slani, lahko zaužijemo tudi malce več soli, saj jo telo ob takšnem obolenju potrebuje več. Ko nas muči nahod, zamašen nos in kihanje, so v pomoč lahko tudi različne inhalacije. V ta namen lahko npr. inhalirate ne prevroče hlape slane vode, kamiličnega čaja, v ne prevroči vodi raztopljena eterična olja npr. evkalipta, poprove mete, čajevca, ali kombinacije eteričnih olj.