BLOG in najnovejše novičke

Prehlad

Prehlad

Navaden prehlad (znan tudi kot nazofaringitis, rinofaringitis, akutni nahod, ali pa preprosto prehlad) je virusna nalezljiva bolezen zgornjih dihal, ki se v prvi vrsti loteva nosu. Simptomi so med drugim kašelj, oteklo žrelo, izcedek iz nosu, kihanje in vročina, ki po navadi ponehajo v sedmih do desetih dneh, nekateri med njimi pa so prisotni do tri tedne. V navaden prehlad je vpletenih več 200 virusnih sevov; rinovirusi so med njimi najbolj pogosti.
Okužbe zgornjih dihal se deli približno po prizadetih območjih, navadni nahod običajno napade nos, žrelo (faringitis) in sinuse (sinusitis), včasih pa eno ali obe očesi konjunktivitis. Simptomi so večinoma posledica imunskega odgovora organizma na okužbo in ne posledica razkroja tkiv zaradi virusov. Poglavitna metoda preprečevanja je umivanje rok, obstajajo tudi dokazi, da maske za obraz uspešno pomagajo. Navaden prehlad včasih lahko vodi do pljučnice, bodisi virusnega bodisi sekundarnega bakterijskega izvora.

Za navadni nahod ni zdravila, lahko pa se lajša simptome. Predstavlja najpogostejše nalezljivo obolenje pri ljudeh; odrasle osebe zbolijo dva do trikrat na leto za prehladom, otroci pa v povprečju šest do dvanajstkrat. Te okužbe pozna človeštvo od pradavnine.

Virus prehlada se običajno prenaša preko kapljic v zraku (aerosoli), neposrednega stika z okuženimi nosnimi izločki ali izbljuvki (kontaminirani predmeti). Katera od teh poti je bistvenega pomena še ni ugotovljeno; prenos z roke v roko in prenos roke-površina-roke je zgleda zdi bolj pomemben kot prenos preko aerosolov.Virusi lahko preživijo dlje časa v okolju, prenesejo se lahko na roke ljudi in nato v njih oči ali nos, kjer pride do okužbe.Do prenašanja bolezni pride pogost v vrtcu in v šoli zaradi bližine mnogih otrok, nizke imunosti in pogosto slabe higiene.Te okužbe nato prinesejo domov, kjer okužijo druge družinske člane. Ni dokazov, da bi kroženje zraka med komercialnimi poleti bilo še en način prenosa več. Vendar pa so ljudje, ki sedijo v bližini, bolj ogroženi. Prehladi, ki jih je povzročil rinovirus, so najbolj kužni prve tri dni po pojavu simptomov, kasneje so veliko manj nalezljivi.