BLOG in najnovejše novičke

Pljučnica – Simptomi in Vzroki

Pljučnica – Simptomi in Vzroki

Pljučnica (tudi pnevmoníja ali pnevmonitis) je vnetje pljuč, ki v prvi vrsti prizadeva mikroskopske zračne mešičke, t. i. alveole. Največkrat bolezen povzročajo bakterije ali virusi, včasih drugi mikroorganizmi, določena zdravila in druga stanja kot na primer avtoimunske bolezni.
Tipični znaki in simptomi so med drugim kašelj, bolečina v prsih, vročina in oteženo dihanje. Diagnostična orodja so med drugim rentgen in kultura izbljuvka. Za določene vrste pljučnice so na voljo cepiva. Zdravljenje je odvisno od osnovnega vzroka. Pljučnica, za katero se kot povzročitelj domneva bakterije, se zdravi z antibiotiki. Če gre za hudo pljučnico, se prizadeta oseba zdravi v bolnišnici.

Pljučnica prizadene po vsem svetu približno 450 milijonov ljudi na leto, to je sedem odstotkov prebivalstva, in pušča za seboj približno 4 milijone smrtnih žrtev, večinoma v državah v razvoju. Čeprav je William Osler v 19. stoletju pljučnico imel za “oficirja med vojaki s koso”, se je z razvojem antibiotikov in cepiv iz v 20. stoletju raven preživetja izboljšala. Kljub temu pa v državah v razvoju, in med zelo starimi, zelo mladimi ter kroničnimi bolniki pljučnica ostaja vodilni vzrok smrti. Pri neozdravljivo bolnih in pri starejših osebah, zlasti kadar so prisotne tudi druge bolezni, je pljučnica pogosto neposredni vzrok smrti. Posebno kadar skrajša z dolgotrajno boleznijo povezano trpljenje, pljučnico zato pogosto imenujejo “Prijateljica starih”.

Ljudje z nalezljivo pljučnico imajo znake, ki so pogosto kašelj z izbljuvkom, vročina, ki jo spremljajo mrzlice, zasoplost, ob globljem vdihu ostra ali zbadajoča bolečina v prsih in pospešeno dihanje. Pri starejših je lahko zmedenost najpomembnejši znak.Značilni znaki in simptomi pri otrocih, mlajših kot pet let, so vročina, kašelj in hitro ali težko dihanje.

Vročina ni zelo značilna, saj se pojavlja tudi pri številnih drugih pogostnih boleznih; bolniki, ki imajo hudo obliko bolezni, ali pa so podhranjeni ali starejši, vročine lahko da sploh nimajo. Poleg tega je kašelj pri otrocih, mlajših od 2 mesecev, pogosto odsoten.Hujši znaki in simptomi so lahko med drugim pomodrela koža, znižan občutek za žejo, krči, vztrajno bruhanje, skrajne temperature ali zmanjšana stopnja zavesti.