BLOG in najnovejše novičke

Laringitis Vzroki, Simptomi in Diagnosticiranje

Laringitis je vnetje grla. Navadno nastane zaradi infekcije, posledica le-te pa je hripavost.
Laringitis je lahko akuten (traja le nekaj dni) ali kroničen (dolgotrajnejši).

Larynx (grlo) je organ, ki sestavlja dihalne poti in se nahaja v sprednjem delu vratu, ki služi za dihanje in proizvajanje zvokov.

Kot posledica okužbe z virusi (te so pogoste) ali bakterijam, se grlo, ki je prekrito s sluznico, vname in oteče. Tako pride do vnetja glasilk, pri čemer se pojavi hripavost. Dihalne poti se zožijo in dihanje je oteženo. Prav tako pa laringitis lahko prepoznamo tudi po hripavosti in hudem kašlju, ki ga starši pogosto poenotijo z zvokom pasjega laježa.

Akutni laringitis lahko povzroči virusna okužba ali navadni prehlad. Posledica kroničnega laringitisa je pretirana raba glasu, močno kašlanje ali draženje, ki ga povzroča tobak.
Najpogostejši simpton za laringitis je hripavost, ki včasih napreduje do popolne izgube glasu. Spremljajo ga bolečine in občutek nelagodja v grlu, ter suh in dražeč kašelj. Podobno kot pri pljučnici.

Bolnik z laringitisom počiva v postelji. V času bolezni se izogiba tobaka in alkohola, z ovlaževalci pa ohranja vlažno sluznico v grlu.

Če ima dojenček ali malček hripav glas in se pri dihanju sliši praskajoč glas, bo najbolje, da ga odpeljete k zdravniku. Morda boste tako prihranili, da bi imel otroček hud napad krupa, kot ga tudi imenujemo. Otrok se ponoči zbudi z rezkim suhim kašljem, v grlu ga boli in navadno zelo hudo joče. Kadar pa med jokom zajame zrak, lahko slišite značilen lajajoč glas, ki je značilen za to bolezen. Če gre za hujši primer, bo otrok zelo težko dihal in ob vsakem vdihu se mu bo spodnji del prsnega koša vdrl. V takem primeru pokličite zdravnika ali otroka nemudoma odpeljite do najbližje zdravniške pomoči.