BLOG in najnovejše novičke

Atopični dermatitis

Atopični dermatitis


Atopijski dermatitis je zelo pogosto kožno obolenje pri otrocih in dojenčkih, ki se po nekaterih raziskavah kot težava pojavlja pri 10 do15 % vseh otrok. Njegovi vzroki še vedno niso v popolnosti pojasnjeni, njegovi najpogostejši znaki pa so pordelost in mehurčki na koži ter srbečica. Kljub temu, da atopijski dermatitis načeloma ni nevarno obolenje, lahko traja več mesecev, pri nekaterih pa se pojavlja skozi celo življenje. Redko se atopijski dermatitis prvič pojavi po puberteti, najpogosteje se njegovi simptomi pojavijo že v prvih mesecih življenja.
Atopijski dermatitis (imenujemo ga tudi atopični dermatitis) še vedno nima popolnoma pojasnjenih vzrokov nastanka, brez dvoma pa je njegov pojav povezan z gensko zasnovo. Bolniki z atopijskim dermatitisom imajo zelo pogosto v družini še koga, ki trpi za eno od atopij (seneni nahod, atopični dermatitis, astma).

Sicer pa sta vzroka za nastanek bolezni tudi okvara naravne barierne funkcije kože (koža tako postane bolj občutljiva za draženje od zunaj) ali pa okužba z bakterijo Staphylococcus aureus. Kot dejavnik se čedalje bolj izpostavljata tudi pretirana higiena kože in prehrana. Pogosto je pri bolniku z atopijskim dermatitisom prisotno vse našteto. Zanimivo je, da se atopijski dermatitis lahko pojavi tudi popolnoma brez nekega jasnega vzroka, po raziskavah sodeč pa naj bi bil povezan tudi z čustvenim stresom.

Potek bolezni in simptomi
Najbolj značilni za atopijski dermatitis so izpuščaji na koži (ekcemi) in močno srbenje, na splošno pa ekstremno suha koža. Pri otrocih do drugega leta se izpuščaji ponavadi pojavljajo na licih, lasišču, zapestjih in zunanjih delih nog in rok. Pri otrocih do okoli 12 let se izpuščaji pojavljajo na pregibih okončin, na obrazu in vratu. Pri odraslih so bolj značilna mesta večji sklepi, pregibi vrat in obraz (tudi predel okoli oči), možno pa je tudi, da se pojavijo zgolj izolirani izpuščaji na rokah.

Pri najmlajših je bolezen lahko zelo huda in se navzven kaže z intenzivnim rdečenjem in rosenjem. V odrasli dobi bolezen preide v kronična vnetja kože s suhimi izpuščaji in luščenjem.

Problem pri atopijskem dermatitisu je “verižnost” v poteku bolezni. Srbenje kot glavni simptom vodi v neučinkovito drgnjenje in praskanje, to pa v širjenje izpuščaja oziroma površinsko poškodbo kože. V najslabšem primeru se zaradi praskanja lahko pojavljajo brazgotine, vnet in poškodovan predel pa je bolj ranljiv tudi za okužbo s prej omenjeno Staphylococcus aureus, ki še dodatno zavira zdravljenje.

Simptomi atopijskega dermatitisa se v zimskem času še poslabšajo, saj se zniža vlaga v zraku ter poviša okoljska onesnaženost.