BLOG in najnovejše novičke

Angina | Vzroki | Preprečevanje Zdravljenje

Angina ali Tonzilitis je akutno vnetje tonzil (mandljev, nebnic) in sosednje sluznice. Tonzili se nahajata globoko v ustni votlini, na vhodu v žrelo. Služita prvi obrambi pred raznovrstnimi okužbami, prestrezata mikroorganizme in jih tako ustavita, preden bi lahko prišli do spodnjih dihal. Če se to vendarle zgodi, potem običajno govorimo o tonzilitisu ali angini. Gre za precej pogosto okužbo, pri kateri je poleg tonzil, lahko vneta tudi žrelnica. Verjetnost okužbe je z dobro telesno odpornostjo manjša. Angina sama po sebi ne predstavlja resne okužbe, do zapletov pa lahko pride, če jo spremlja še okužba srednjega ušesa. Angino oziroma Tonzilitis večina pozna po imenu gnojna angina.
Angino najpogosteje prepoznamo kot pekoče in boleče žrelo. Ta bolečina se še stopnjuje pri požiranju. Bolezen lahko povzročajo bakterije, virusi in glivice. Če zbolimo za angino, ki so jo povzročile bakterije streptokoki, se angina običajno zdravi s penicilinom. Če bolezni ne zdravimo, lahko pride tudi do resnih, celo smrtno nevarnih, zapletov (vnetje sklepov, ledvic, srca). Bolezen angina se običajno pojavi povsem iznenada, brez predhodnih znakov, razvije se praktično iz povsem zdravega počutja. Ko bolezen prebolimo, to ne pomeni imunosti – angina se lahko pojavi večkrat, ne glede na to, ali smo jo kdaj že imeli ali ne.

V stanovanju so pršice povsod tam, kjer imajo za svoje življenje ustrezne razmere: vlago, toploto, temo in hrano. Pršice se prehranjujejo z odmrlimi kožnimi celicami. Odrasel človek izgubi dnevno približno 1,5 g kožnih celic, kar je dovolj za prehrano približno 100 000 pršic. Idealne življenjske razmere imajo pršice v postelji. Pršice in njihovi iztrebki se kopičijo predvsem v vzglavnikih, odejah in jogijih. Pojavljajo pa se tudi v hišnem prahu in torej na preprogah, preprogastih talnih oblogah, zavesah in zofah. Pri vsakem našem gibanju se prah zvrtinči. Zlasti sesalniki povišajo obremenjenost zraka v prostoru z alergeni, saj so delci iztrebkov tako drobni, da se skozi odzračni filter vrnejo v prostor. Še zlasti dobro se lahko pršice skrijejo v preprogah z visokim florom (dolgimi dlakami).