BLOG in najnovejše novičke

Alergija na pršice

Alergija na pršice

Povzročitelji alergije na pršice so pršice in njihovi iztrebki. Pršice sodijo med najpomembnejše povzročitelje alergije. Za alergijo na pršice je značilno, da vse leto povzroča alergijske težave.
Pršice so naravna sestavina ekosistema »stanovanje«. Njihova prisotnost ni v nikakršni povezavi s pomanjkljivo higieno, tudi nobenih bolezni ne prenašajo. Življenjska doba teh drobcenih živih bitij je od dva do štiri mesece. V tem času izločijo za 200-kratno lastno maso iztrebkov, ki vsebujejo alergene.

V stanovanju so pršice povsod tam, kjer imajo za svoje življenje ustrezne razmere: vlago, toploto, temo in hrano. Pršice se prehranjujejo z odmrlimi kožnimi celicami. Odrasel človek izgubi dnevno približno 1,5 g kožnih celic, kar je dovolj za prehrano približno 100 000 pršic. Idealne življenjske razmere imajo pršice v postelji. Pršice in njihovi iztrebki se kopičijo predvsem v vzglavnikih, odejah in jogijih. Pojavljajo pa se tudi v hišnem prahu in torej na preprogah, preprogastih talnih oblogah, zavesah in zofah. Pri vsakem našem gibanju se prah zvrtinči. Zlasti sesalniki povišajo obremenjenost zraka v prostoru z alergeni, saj so delci iztrebkov tako drobni, da se skozi odzračni filter vrnejo v prostor. Še zlasti dobro se lahko pršice skrijejo v preprogah z visokim florom (dolgimi dlakami).

Z začetkom toplejšega in vlažnega vremena zgodaj spomladi se pršice začnejo razmnoževati. Populacija pršic doseže največje število sredi poletja in v prvih jesenskih mesecih. Jeseni, z začetkom kurilne sezone, večina pršic odmre zaradi znižanja zračne vlage. Kljub temu pa ravno v tem času dosežejo težave alergičnih na pršice v tem času vrhunec. Sedaj se je namreč nakopičila maksimalna količina iztrebkov pršic, ki razpadajo, se pomešajo s posušenimi delci pršic in se vrtinčijo po zraku v stanovanju. Če to nenevarno snov vdihava alergični na pršice oz. če pride v stik z njegovo sluznico, lahko povzroči alergijsko reakcijo.

Kako pride do alergije na pršice, še ni povsem pojasnjeno. Kaže, da so okoljski dejavniki, kajenje, spremenjene prehranjevalne navade in pretirana higiena ugodni za razvoj alergije. Svojo vlogo ima tudi dedna zasnova. Otroci, katerih starši ali stari starši že trpijo zaradi alergije, imajo povečano tveganje, da bodo prav tako razvili alergijo . Če v notranjih prostorih vse leto trpite zaradi znakov alergije in se okrepljeno odzivate na prah v svojem stanovanju, obstaja sum, da ste alergični na pršice.